We gaan een luiertest doen! Nu Finn 3,5 maand oud is en meer dan 7 kilo weegt, worden de luiermaten natuurlijk ook steeds groter. Verschillende (web)winkels hebben regelmatig leuke aanbiedingen met Pampers luiers, maar vanaf maat 4 worden ze gewoon hartstikke duur. Tijd om te kijken of Kruidvat een goed alternatief is voor Finn!
Vanaf de geboorte hebben we Pampers luiers en billendoekjes gebruikt. Tussendoor hebben we wel eens andere billendoekjes uitgeprobeerd, maar hiervan kreeg hij al snel luieruitslag. Een gevoelig huidje dus. Dit blijkt ook wel uit het feit dat hij nu eczeem heeft. Niet alle babyproducten zijn dus even geschikt voor hem.
Kruidvat luiers
De keuze voor de Kruidvat luiers was vrij simpel gemaakt. Op mijn babyshower kreeg ik een luiertaart met luiers van Etos erin. Heel leuk gemaakt, maar ik vond de luiers zo ruw aanvoelen van binnen. De luiers schijnen heel goed uit de test te komen, maar ik durfde het niet aan met de tere babybilletjes hier.
Kruidvat luiers staan voor mijn gevoel ook goed bekend. Onze kraamhulp zei dat ze iets kleiner uitvallen dan de Pampers, dus ik ben benieuwd of dat ook zo is. Verder hoop ik dat ze van binnen wel zacht aanvoelen.
Eerste indruk
Ik heb gekozen voor een midpack luiers in maat 3. Deze maat draagt Finn op dit moment ook van Pampers en dit past hem nog prima. Voor dit pak van 40 luiers betaalde ik €6,99. Ter vergelijking, een pak Pampers van 35 luiers kost bij Kruidvat €9,99. Hierbij ga ik uit van de normale prijs. Wanneer er aanbiedingen zijn, ben je natuurlijk voordeliger uit.
De verpakking is vrij simpel, wel handig is het handvat dat eraan zit. Zo kan ik makkelijk een pak luiers aan het handvat van de buggy hangen. Is het noodzakelijk? Nee, natuurlijk niet.
Achterop staan een aantal kenmerken van de luiers en een overzicht van de maten die beschikbaar zijn.
De luier van Kruidvat voelt wat meer plastic aan aan de buitenkant in vergelijking met Pampers. Verder lijkt de luier wat dunner te zijn, maar hierdoor ook lekker soepel. De binnenkant voelt gelukkig heel zacht, daar zal het dus niet aan liggen!
Kruidvat vs. Pampers
Op bovenstaande foto’s ligt links de Kruidvat luier en rechts de Pampers luier. Zo op het oog lijken ze even groot te zijn. Wanneer ik ze opengevouwen in elkaar leg, lijkt dit nog steeds het geval.
Een verschil dat gelijk opvalt is dat bij de Kruidvat luier het elastiek achterop de rug zit en bij Pampers zit het elastische gedeelte in de vleugels die je om de romp vouwt en op de buik vastplakt. Dit geeft mij het gevoel dat de Kruidvat luier wellicht wat beter op de rug aansluit waardoor eventuele spuitluiers minder makkelijk via de rug naar boven kunnen kruipen.
De binnenkant van de luiers verschilt ook. Waar Pampers een soort extra laagje, dat eruitziet als een soort gaas, over het absorberende gedeelte heeft, daar heeft de Kruidvat luier dit niet. Het nadeel van dit gaas vind ik persoonlijk dat het bij heftige luieruitslag wel eens aan de billen wil vastplakken. Ik ben benieuwd of zoiets ook gebeurt wanneer dit extra laagje er niet in zit.
De Kruidvat luier voelt, zoals gezegd, heel zacht aan, dus dat zal naar mijn idee geen irritatie veroorzaken aan de tere babybillen. Of Finn toch luieruitslag gaat krijgen van deze luiers, is even afwachten!
Eerste conclusie
Ik ben tot nu toe blij verrast! Ondanks dat de buitenkant van de Kruidvat luier wat meer plastic aanvoelt dan Pampers, is de binnenkant gelijkwaardig.
Een verschil dat wel opgemerkt moet worden is de gewichtsindicatie. Pampers maat 3 is van 6-10 kg, waar Kruidvat maat 3 van 4-9 kg is. Desondanks zijn de luiers even groot, dus daar zit het verschil niet in.
Ik ga de Kruidvat luier de komende tijd uitgebreid testen, zowel overdag als ’s nachts, om te zien of dit een goede meer budgetproof luier gaat zijn voor Finn. Binnenkort zal ik mijn bevindingen uitgebreid delen met jullie! Ik zal dan ook een prijsvergelijking maken wanneer je uitgaat van een aanbiedingsprijs.
Heb je vragen tot die tijd, stel ze gerust in de comments.